shadow

Ασφάλεια και άνεση – Παπούτσια και μπότες εργασίας σε τέλεια ισορροπία

Ασφάλεια και άνεση - Παπούτσια και μπότες εργασίας σε τέλεια ισορροπία

Μήπως η καθημερινή σου δουλειά απαιτεί πολύωρη ορθοστασία και διαρκώς επιστρέφεις στο σπίτι κουρασμένος; Ή μήπως εργάζεσαι σε χώρους όπου διαρκώς πρέπει να αποφεύγεις γλιστερά πατώματα, επικίνδυνες χημικές ουσίες, βροχή ή πτώσεις ογκωδών αντικειμένων; Αν απάντησες καταφατικά σε μία ή και στις τρεις ερωτήσεις, τότε σε προτρέπουμε να συνεχίσεις την ανάγνωση του κειμένου για να μάθεις με ποια παπούτσια εργασίας και με ποια μποτάκια ασφαλείας θα νιώθεις ασφαλής στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και άνετα.

Ποιοι εργαζόμενοι χρειάζεται να φορούν παπούτσια εργασίας

«Είναι απαραίτητη η επαγγελματική υπόδηση για όλους τους εργαζομένους;» Σαφώς και είναι. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώθουν προστατευμένοι και ξεκούραστοι για να είναι περισσότερο παραγωγικοί στα εργασιακά τους καθήκοντα. Έτσι, τα σωστά μποτάκια ή παπούτσια εργασίας είναι κατάλληλα για τους διανομείς, για τους εργάτες σε εργοστάσια, για τους ηλεκτρολόγους, για τους οικοδόμους, για τους μάγειρες. Αλλά και για τους καθηγητές, τους πωλητές, τις νοσοκόμες, τους γιατρούς και για όλους όσους δουλεύουν όρθιοι για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.

Γιατί κάθε εργαζόμενος είναι αναγκαίο να φοράει παπούτσια ασφαλείας

Ας συνεχίσουμε αυτό το κείμενο, απαριθμώντας όλους τους λόγους που κάθε εργαζόμενος είναι απαραίτητο να φοράει το σωστό παπούτσι ή μποτάκι ασφαλείας κατά την διάρκεια της εργασίας του. Αν είσαι εργάτης/τρια σε ένα εργοστάσιο μπορείς να βρεις τα κατάλληλα μποτάκια εργασίας (ανδρικά ή γυναικεία) σε επιλεγμένα καταστήματα επαγγελματικής υπόδησης. Αυτά θα σε προστατέψουν από βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα που είναι πιθανόν να πέσουν στα πόδια σου καθώς τα μεταφέρεις από το ένα σημείο στο άλλο.

Αν εργάζεσαι σε εσωτερικό χώρο όπου υπάρχουν γλιστερά πατώματα (π.χ. το πάτωμα στο χώρο μίας επαγγελματικής κουζίνας που μπορεί να βραχεί από νερό κατά την διάρκεια του μαγειρέματος και μιας απρόσεκτης κίνησης των εργαζομένων), αν επιλέξεις αντιολισθητικά παπούτσια, θα καταφέρεις να διατηρήσεις την ισορροπία σου, αποφεύγοντας γλιστρήματα και πτώσεις που πιθανότατα θα σε έστελναν στο νοσοκομείο με τραυματισμένα πόδια.

Επίσης, τα κατάλληλα υποδήματα εργασίας μπορούν να σε προστατέψουν από την ηλεκτροπληξία αν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργασιακό χώρο. Στους εξωτερικούς χώρους, τα αδιάβροχα μποτάκια ή οι μπότες εργασίας διατηρούν στεγνά τα πόδια των εργαζομένων, τα προστατεύουν από τα κρυοπαγήματα και εμποδίζουν την δημιουργία ενοχλητικών φουσκαλών.

Επαγγελματική υπόδηση: Πώς βοηθά τους εργαζόμενους που δουλεύουν όρθιοι για ώρες

Τα παπούτσια εργασίας, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι αναγκαία μόνο για όσους εργάζονται σε επικίνδυνα εργασιακά περιβάλλοντα. Εάν, για παράδειγμα εργάζεσαι ως πωλητής σε ένα κατάστημα χρειάζεσαι ελαφριά αερόσολα παπούτσια που θα σε βοηθήσουν να αντέξεις την ορθοστασία. Δεν φτιάχνονται από βαριά υλικά, γι αυτό και σου δίνουν την δυνατότητα να κινείσαι άνετα και ξεκούραστα στο εργασιακό χώρο. Επίσης, τα υλικά κατασκευής των συγκεκριμένων υποδημάτων εργασίας επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα και προσφέρουν μία καλή στήριξη στα πόδια..

Εάν επιλέξεις να αγοράσεις ανατομικά μποτάκια ή παπούτσια εργασίας, παρατήρησε πως οι πάτοι αυτών των υποδημάτων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο προκειμένου να εφάπτονται σε ολόκληρο το πόδι αλλά είναι και ελαστικοί για να επιτρέπεται η προσαρμογή τους ανάλογα με την κίνηση του ποδιού και του εδάφους. Αυτός ο σχεδιασμός των ανατομικών πάτων είναι πολύτιμος για τα πόδια του κάθε εργαζόμενου για αρκετούς σημαντικούς λόγους:

  • Διαμοιράζουν την πίεση και δεν την συγκεντρώνουν σε ένα μόνο σημείο του ποδιού,
  • Βοηθούν, κατά την βάδιση, ο εργαζόμενος να έχει μία σωστή στάση σώματος,
  • Μειώνουν τους μυϊκούς πόνους στα γόνατα, τη σπονδυλική στήλη, στο μετατάρσιο και στη μέση,
  • Προστατεύουν τις καμάρες των ποδιών,
  • Βοηθούν τον εργαζόμενο να έχει καλή σταθερότητα και ισορροπία, κάτι που είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί από πτώσεις.
  • Προλαμβάνουν πολλές παθήσεις των αρθρώσεων.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα ιδανικά παπούτσια εργασίας μπορούν να σου παρέχουν άνεση, ασφάλεια μα και στυλ οπουδήποτε και αν εργάζεσαι. Αν μέχρι σήμερα δεν έχεις προμηθευτεί ένα ζευγάρι υποδημάτων, καλό είναι να απευθυνθείς σε καταστήματα που ειδικεύονται στην επαγγελματική υπόδηση για να αγοράσεις άμεσα.