shadow

Γιατί η αλλαγή της εικόνας του χώρου σας είναι αναζωογονητική

Γιατί η αλλαγή της εικόνας του χώρου σας είναι αναζωογονητική

Δεν έχετε καλή διάθεση; Ανανεώστε το σπίτι σας

Τελευταία αργείτε να επιστρέψετε στο σπίτι, μετά το τέλος της δουλειάς; Νιώθετε να «πνίγεστε» μέσα σε αυτό, χωρίς να ξέρετε το λόγο; Το σπίτι είναι το μέρος όπου περνάμε ευχάριστες και χαλαρές στιγμές, είτε μόνοι είτε μαζί με άλλους αγαπημένους ανθρώπους. Αν πλέον δεν νιώθετε ηρεμία και χαρά μέσα στο δικό σας χώρο, ίσως χρειάζεται να κάνετε κάποιες αλλαγές.

Γιατί είναι αναζωογονητικές οι αλλαγές στο χώρο σας

Η ψυχολογία ενός ατόμου, σύμφωνα με έρευνες και πειράματα που έχουν διεξαχθεί, σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζεται από τον χώρο όπου ζει τις περισσότερες ώρες της ημέρας και από το πώς αυτός έχει διαμορφωθεί. Λόγου χάρη, ο λανθασμένος φωτισμός του σπιτιού μπορεί να είναι υπεύθυνος για συχνούς πονοκεφάλους ή για έντονο εκνευρισμό του ατόμου. Ή η αυπνία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα προβληματικού σχεδιασμού ενός υπνοδωματίου και η μελαγχολία που νιώθει κάποιος σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού, αποτέλεσμα κακών επιλογών χρώματος.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχική μα και για την σωματική σας υγεία να ζείτε μέσα σε ένα όμορφα σχεδιασμένο σπίτι που καλύπτει όλα όσα επιθυμείτε. Η επιλογή χρωμάτων για ανακαίνιση σπιτιού είναι μία οικονομική λύση για να αλλάξετε το χώρο και την διάθεση σας άμεσα.

Η χρήση νέων χρωμάτων στο προσωπικό σας χώρο θα δημιουργήσει μία αρμονία στο οπτικό πεδίο. Οι φωτεινές αποχρώσεις των χρωμάτων θα σας κάνουν να σκέφτεστε πιο θετικά, όταν μπαίνετε μετά από μια κουραστική μέρα στο σπίτι. Επίσης, αν επιλέξετε το κατάλληλο χρώμα στους τοίχους ή σε ορισμένα έπιπλα, θα καταφέρετε να μειώσετε σημαντικά το καθημερινό στρες.

Πώς θα καταλάβετε ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές στο σπίτι

Αν κάποια από τις ενδείξεις που περιγράφονται παρακάτω σάς είναι γνωστές, τότε είναι αναγκαίο να προβείτε στην ανανέωση του χώρου σας.

  • Δεν αισθάνεστε άνετα, όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι,
  • δεν θέλετε να καθίσετε σε συγκεκριμένο δωμάτιο. Πιθανότατα, αν έχετε πολλά δωμάτια στο σπίτι, προτιμάτε να χρησιμοποιείτε περισσότερο μερικά και λιγότερο κάποια άλλα. Όμως, αν έχετε ελάχιστα δωμάτια και εξακολουθείτε να μη μπαίνετε σε κάποιο γιατί δεν σας προδιαθέτει ευχάριστα, είναι καιρός να το αλλάξετε.
  • Δυσκολεύεστε να κινηθείτε μέσα σε αυτό, εξαιτίας της διαρρύθμισης των επίπλων ή το πλήθος πραγμάτων που έχετε.
  • Δεν θέλετε να σας επισκέπτονται φίλοι στο σπίτι.
  • Σας προβληματίζει ο φωτισμός που έχει ο χώρος.

Πώς θα μεταμορφώσετε το χώρο σας

Οι αλλαγές δεν σημαίνουν πάντα πως πρέπει να γκρεμίσετε 4-5 τοίχους ή να προσθέσετε επιπλέον δωμάτια σε ένα σπίτι. Η ανανέωση του μπορεί να γίνει με πολύ πιο μικρές αλλαγές, χωρίς σκόνη, γκρεμισμένα τούβλα κλπ. Ανανεώστε το, βάφοντας σε διαφορετικό χρώμα τους τοίχους. Επιλέξτε με προσοχή τα χρώματα που θα προσθέσετε στους τοίχους και για να είστε περισσότερο σίγουροι για την επιλογή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς για να σας βοηθήσουν.

Γενικά, αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα αλλά τα δωμάτια του σπιτιού είναι μικρά, προσθέστε το έντονο χρώμα μόνο στο ένα τοίχο και στους υπόλοιπους χρησιμοποιήστε αποχρώσεις του ίδιου χρώματος. Αν χρησιμοποιήσετε το ίδιο έντονο χρώμα σε όλους τους τοίχους, θα μικρύνει οπτικά ακόμα περισσότερο ο χώρος.

Κάποια χρώματα είναι ιδανικά για το υπνοδωμάτιο, όπως το πράσινο και το μπλε καθώς έχουν χαλαρωτική επίδραση. Χαλαρωτικό χρώμα είναι και το γκρι ενώ το πορτοκαλί, καλό είναι, να μη υπάρχει σε όλο το σπίτι γιατί θα είναι υπερβολικό, παρά μόνο σε ορισμένα σημεία. Μη ξεχάσετε προτού βάψετε όλο το τοίχο με το χρώμα που επιλέξατε, να το δοκιμάσετε σε ένα μικρό σημείο για να δείτε πως φαίνεται. Κάποιες φορές, διαφορετικά φαίνεται όταν βρίσκεται μέσα στην συσκευασία του και διαφορετικά πάνω στο τοίχο.

Ακόμα, μπορείτε να προσθέσετε μία όμορφη ταπετσαρία στα χρώματα που προτιμάτε. Αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσής σας. Εάν θέλετε, μπορείτε να βάψετε εκ νέου, παλιά φθαρμένα έπιπλα σας. Τοποθετήστε στο χώρο κάποια φυτά για να δημιουργήσουν περισσότερη ζεστασιά και θαλπωρή και για να σας τονώσουν ψυχολογικά.

Άλλες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε

Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε θέση στα έπιπλα, όπως καναπέδες, κρεβάτια, βιβλιοθήκες, ντουλάπες και θα διαπιστώσετε πόσο εύκολα θα ανανεωθεί ο χώρος και θα γίνει περισσότερο λειτουργικός. Ορισμένες φορές, τα σπίτια έχουν περισσότερα έπιπλα ή διακοσμητικά από αυτά που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες τους. Αναρωτηθείτε αν συμβαίνει αυτό και σε σας. Αφαιρέστε και δωρίστε όσα έπιπλα πιστεύετε πως δεν σας χρειάζονται. Έτσι, τα δωμάτια θα φαίνονται ακόμα πιο μεγάλα.

Ολοκληρώνοντας, ελπίζουμε οι προηγούμενες γραμμές του κειμένου να σας ενέπνευσαν και να ετοιμάζεστε να ανανεώσετε την εικόνα του σπιτιού σας. Διαλέξτε το χρώμα και ξεκινήστε την δική σας αλλαγή. Σύντομα θα καταλάβετε πόσο άλλαξε, προς το καλύτερο, η διάθεσή σας.